Ajándék pici babáknak

Többen érkeznek ajándékvásárlási szándékkal játékboltunkba Miskolcon. Leggyakrabban 0-2 éves gyermekeknek keresnek játékot, vagy valami hasznos apróságot. Ebben a bejegyzésemben a 0-12 hós korosztály számára ajánlok ajándékot a teljesség igénye nélkül.

Szeretném elsősorban kiemelni, hogy laikusként, szakirodalomból, valamint a játékbolti tapasztalataimból és nem utolsó sorban gyermekeimmel való játékokból merítek információkat.

Mit tapasztalok ajándékvásárlások során?

Elsőként azt látom, hogy teljes tanácstalansággal érkeznek a vásárlók. Elképzelések vannak, viszont amikor nem a saját gyermekünknek vásárolunk, akkor elég ingoványos talajon lépkedünk.

Szeretnénk olyat, ami hasznos, ami tetszik a gyereknek és a szülőknek, és ami még nincs. Olyasvalamit, amit később majd tud hozzánk kötni, biztonságos és bizonyos pénzügyi keretek közt van.

Kényes téma az ár, megérne egy külön misét az ajándékokra szánt összeg. Én nem tartózkodom a kényes témáktól, és tényleg a vásárlói tapasztalatokból merítve nyugodt szívvel ki tudom mondani mi a jellemző: kb. 4000-9990 Ft között szokott lenni egy ajándékvásárlás, amikor babalátogatóba, első szülinapra, névnapra, gyereknapra választanak a vevők játékot.

Nézzük akkor a legelejéről.

Pici baba születik az ismerősi körben, a rokonságban. Két nagyon fontos dolgot szeretnék kiemelni:

A legtöbb fajáték 6, sőt 12 hónapos kortól ajánlott. Én nem is szeretem, ha sürgetjük az időt és korának nem megfelelő játékokkal vesszük körbe a gyermekeinket. A másik dolog, hogy ebben a korban leginkább az anyukára és a nyugalomra van szüksége a babának. Ám ha mégis, valamivel szeretnénk kedveskedni, akkor az legyen hasznos az anya számára, vagy emlékezetes.

 • Fürdőlepedő, textilek. A Little Dutch színvilága harmóniát csempész a gyerekszobákba. Fiús, lányos, és Pure&Nature színekben gyártja játékait, gyerekszoba kiegészítőit. Motívumai szinte mindegyik játékon visszaköszönnek, így könnyen egy egységes, rendezett gyerekszoba rendezhető be termékeivel.  
 • Első három évem könyv: Mindkét gyermekemnél jómagam is ezt a könyvet vezettem. Színezős, képragasztós, és információ/emlékgyűjtő könyv. Színezni sosem volt időm, de varázslat, ahogyan megszerkesztették a könyvet. Számos hasznos, és emlékezetes pillanatot lehet benne felírni. Mit láttam hazafele a kórházból? Első szavaim, fogaim sorrendje, ahogyan kinőttek. Első szavaim, barátaim. Családfám. Ahogy elképzeltek a szüleim mielőtt megérkeztem. Ötletgazdag és nincs szülő, aki időnként ne szeretné a legcsodálatosabb emlékeket visszaolvasni, visszatekinteni.  A képek is jól jönnek, hiszen a több millió telefonos fotó közül mazsolázni, nem olyan, mintha a legkedvesebb képeket vennék elő, és fognánk a kezünkbe.
 • Hasznos tippek, játékötletek babáknak: 60 Montessori fejlesztő gyakorlat babáknak. Az első gyermekesek számára különösen jól jön ez a könyv. Pontosan megmutatja, mely gyakorlatok és mely képességek köthetőek a babákhoz. Legyen reális elvárásunk mindig és mindig azt fejlesszük, amire szükség van!

Eltelt néhány hónap, a baba már nyitogatja szemét, követi a tárgyakat és a pici ujjacskáit kezdi észrevenni, akár már fogó mozdulatokat is tesz. 2-3 hónapos korban én még mindig a pihe-puha játékokat ajánlom. A kis kapaszkodó mozdulataikkal jól meg tudnak fogni egy szundi kendőt, vagy egy apró plüsst. Már túl az első oltáson, a babakocsis séták ideje is elkezdődik.

 • Little Dutch plüssök, szundi kendő, cumi kendő. Az első néhány hónap után, az alvás talán rendeződni látszik, a napirend már-már alakul. Ebben nagy szerepe van természetesen a tudatos szülőknek, de sokszor arra is gondolok, hogy a gyermekek a biztonságos környezetben néha már-már magukat is megtanulják megnyugtatni. Ehhez legtöbbször szükség van valamire. Ez a kor még igencsak az orális korszaka a gyerekeknek, így legtöbbször cumi kerül a szájba, vagy elkezdődik az ököl rágcsálása. Ezek mellett több gyermek el kezd ragaszkodni valami saját dologhoz. Egy takaró, egy textil pelenka, egy szundi kendő. A puha valami szorongatása megnyugtatja őket. 
 • Little Dutch Babakocsi spirál: Letelt a gyermekágyi 6 hét, megtörtént 2 hónapos korra az első oltás, így a legtöbb anya megteszi az első sétákat a kisgyermekkel, aki eleinte jókat alszik a babakocsiban, viszont később figyelmes lesz a világra. Lehet, hogy éppen unalmas is lehet már a séta. Ekkor többen szeretik teleakasztani a babakocsit számtalan izgalmas, kedves játékkal, ami elfoglalja a babákat, míg anyával gyorsan megteszik a napi sétát, vagy bolti bevásárlást.
 • Little Dutch Babatornáztató: Cél, hogy az egyhelyben fekvő baba megmozduljon. Erre tökéletes a baba tornáztató szerkezet, ami alá biztonságosan be tudnak feküdni a gyermekek. A csüngő játékok felkeltik érdeklődéseiket, arra késztetik őket, hogy szemükkel kövessék, kezükkel elérjék azokat. Azért szeretem ezt a játékot, mert később is alkalmas egy leleményes gyermek számára: nem egyszer hallottam már, hogy „bújj, bújj zöld ág”, és lehet menni az „Aranykapu” alatt.

Lassan hasra fordulnak a babák, szemükkel jól követik a tárgyakat, hangokra felfigyelnek, készen állnak arra, hogy elinduljanak vízszintesen. Emellett sokaknál elindul a fogzás, és egyre élvezetesebbé válik a fürdés.

 • Little Dutch és Djeco Mókuskerék: A játék alkalmas arra, hogy gyakoroltassa fogó mozdulatot. Megtanulnak a gyermekek erősen belekapaszkodni. Ha elejtik, az a földön elgurul. A benne lévő golyó nem kivehető, nem tudják lenyelni, viszont csörgő hangja mozgásra motivál és fejleszti a ritmusérzéket.
 • Plantoys fürdős játékok: Az első fürdések nem mindig az legélvezetesebbek. Sok baba pánikol, sír, hogy miért történik ez vele. Ám eltelik néhány hónap a születés után és izgalmassá válik a meleg víz, a buborékok. Ezt egy szülő mindig igyekszik jobbnál jobb játékokkal feldobni. A PlanToys cég meg is teremtette a tökéletes fa alapanyagú vízi játékokat. Hajók, vitorlások és állatok. Tudtad, hogy a PlanToys fa állatok szeretik a vizet? Olyan gyártási folyamaton mentek keresztül, hogy simán bírják a vizet. Lekerekített formájukkal tökéletesen illeszkednek a legkisebbek kezébe. Bírják a rágás, és a nyálat.
 • PlanToys első játékok: A PlanToys pasztell, natúr és színes verzióban is gyárt. Minden tekintetben ügyelnek arra, hogy környezetbarát megoldásokat válasszanak a gyártásnál is. Az egyik legmegbízhatóbb termék.

Felülnek, kúszni és mászni kezdenek. Egyik cél az, hogy tökéletesre fejlessze a kisgyermek a kúszás és mászás technikáját.  Másik cél pedig, hogy minél többet megismerjen a világból. Ezt azzal tudjuk támogatni, ha minél többféle anyagot tudnak megtapintani, szembetalálkoznak tükörképükkel, kezdetleges ok-okozati eseményeket mutatunk be nekik. Sőt, hamarosan indul a hozzátáplálás!

 • Little Dutch Keljfeljancsi gúnár: A kedvencem. Nekem anno egy Delma figura Kelj fel Jancsim volt, imádtam. Most itt egy pihe-puha plüss gúnár, akit ha megpöccintünk, kibillen az egyensúlyából, majd néhány másodperc múlva újra egyenesben. Ez az igazi szórakozás! Fejleszti a szem kéz koordinációt, mozgásra invitál.
 • Plantoys tapintás golyók: Három helyes kis golyó van a dobozban. Látás, hallás, tapintás érzékszerveinket kell igénybe venni. Egyszerű játéknak tűnhet, ám igazán sokrétű. Tökéletes golyóformájával mozgásra hívja a gyermekeket. A golyókban található tárgyak mindegyike egy-egy érzékszervünket mozgósítja. Vidám színei és kedves kis festett arcai mosolyt csalnak az arcunkra.

Egy év felé pedig az első komolyabb készségfejlesztő, járást támogató játékok is tökéletes ajándékként szolgálnak.

 • Little Dutch Montessori toronyépítő játék: A toronyépítő játékok klasszikus játékok. Ha nem fa, akkor műanyag verzióban, kacsás fejjel, bohóc fejjel, natúran, vagy színesebben mindegyik gyerekszobába beköltözik. A Little Dutch toronyépítő az átlagostól picit eltér, mert billeg. Az elemek egymásra pakolása a billegés miatt nehezebb.
 • Grimm’s Montessori torony: a toronyépítő játék klasszikus verziója. Nagy, látványos, más játékokkal kombinálható elemekből áll. A Grimm’s játékok magukért beszélnek. Tartósak és a legmagasabb minőség jellemzi őket.
 • Első építőjáték: a személyes kedvencem a Little Dutch Vonat építőelemekkel. Sokszor azt tapasztaltam, hogy egy ömlesztett építőkockát kapnak egy év körül a gyermekek. Ami egyrészt jó, hiszen már meg van a hajlandóság arra, hogy építgessenek, viszont még a fantáziavilág és a kézügyesség hiányos. A vonaton viszont oszlopok találhatóak, így ha sikerül egymásra pakolni egy-két építőkockát, akkor a nem borul el, hiszen tartja az oszlop. SIKERÉLMÉNY! Nagyon fontos a sikerélmény szerintem, mert önbizalmat ad.
 • Little Dutch kalapálós játék: Ez szerintem telitalálat. Melyik gyerek ne élvezné, ha püfölhet valamit? Eszetlen kalapálásnak tűnhet a játék, viszont közben a szem-kéz koordinációt fejleszti a gyermek. Szórakoztató és fejlesztő elfoglaltság.
 • Ha már püfölés: Little Dutch Xilofon. Senki nem szeret ellenség lenni, és hangosabbnál hangosabb játékot vinni vendégségbe, viszont a Little Duthc Xilofon hangja kellemes, halk és lágy. Fejleszti a hallást, a ritmusérzéket.
 • Little Dutch Járássegítő építőelemekkel: Több gyermek már egy éves korára feláll, megteszi az első lépéseket. Tudom, a szakirodalom nem támogatja a járássegítők használatát, viszont ha már egy járástanulási folyamaton van túl a gyermek, nagyon jó szórakozás. A boltba mikor megérkeznek a gyerekek, azonnal a tolható játékokkal kezdenek el játszani. Valahogy a vérükben van. A Little Dutch járássegítő pedig tele van pakolva szebbnél szebb motívumokkal rendelkező építőkockákkal, ami miatt később is létjogosultsága van a gyerekszobában. Még a szülőknek is jól jöhet, mert a gyermekeket arra is buzdítja, hogy játék után, elpakolja a helyére az építőkockákat.

Az első év után egyre nagyobb a lehetőség játékválasztás területén. A toronyépítő dobozok, mozgásfejlesztő, kézügyesség fejlesztő és logikai játékok tárháza szinte végtelen. Következő bejegyzésemben mutatok közülük néhányat.

Tagged : /

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

YouTube
Instagram