Csak egy percet kérek

“Kedves Családom! Minden este megbánom, ha aznap valamit nem úgy cselekedtem, ahogy szerettem volna. Megbánok minden egyes hangos szót, megbánok minden egyes türelmetlen percet. Megbánom a mérges pillantásokat, a könnyeket, mert rájövök, hogy néhány perccel később már nem is volt probléma a probléma. Sok dolgot kell itthon is csinálni, hogy a természetesnek, adottnak tűnő dolgok is valahogyan elő legyenek teremtve. Étel, rend, papírmunkák, higiénia stb. Ehhez kérek csak egy percet, nem máshoz.”

Most néhány olyan bevált játékot, praktikát mutatok be, amivel le tudom foglalni gyermekeimet, amíg főzök, mosok, takarítok, fontos ügyeket intézek, telefonálok.

Az időbeosztásról néhány gondolat

A napirendünk hét közben úgy alakul, hogy 6:00 – 7:00 között kelnek a gyerekek, férjem 6:30-kor indul. 9:00 óráig mindent és mindenkit rendbe kell rázni. Fogmosás, WC, öltözködés, reggeli, rend. 9:00 óra után lehet indulni, játszótérre, játszó klubba, barátokhoz, sétálni, vagy ügyet intézni. 11:00 óra után mindenki a konyhába, ebéd előkészítése. 12:00 órakor ebéd, majd alvás, olyan 14:30-ig. Ekkor csak az egyik gyermekem alszik, így érdemben itt nincs szabadidő. Mikor az egyik kel, teszem le aludni a másikat. 15:00 órakor uzsonna, egy kevés mese, majd 16:00-19:00 óráig játék a kertben, játék apával, bevásárlás, másnapi ebéd előkészítése. Aktív időtöltés. Vacsora, fürdés, mese és 20:30-21:00 óra között a gyerekek ágyba kerülnek. Ekkor zuhanyozok, megérkezek, és készülök a gyerekek éjjeli ébredéseire. Ez minden áldott nap így történik. Ebbe a napirendbe kell beleillesztenem a dolgaimat, a háztartást. Lopott percekben dobálom tele a mosógépet, és játékidőben rohanok ki elmosogatni. A főzést teljesen leegyszerűsítettem, sosem állok neki bonyolult főételek elkészítéséhez. De még is olyan mintha sosem lenne semmire idő. És ha elkezdek valamit, a gyerekeim azonnal figyelmeztetnek, hogy most éppen miért nem játszok, miért nem figyelek arra, hogy milyen szép autót rajzolnak.

Természetesen hallottam már azt, hogy a gyerekek nyugodtan unatkozhatnak kicsit, mert attól is csak fejlődnek, a fantáziaviláguk tágul, viszont mikor mosogatás közben az egyik gyermekem szorosan kapaszkodik a lábamba, a másik pedig gyanúsan csendben van 5 perce egy távoli szobában, valamit még is csak ki kell találnom. Néhány játék, helyiségenként, hogy mindig ott foglaljuk le őket, ahol éppen dolgunk van.

A konyhában.

Az ominózus főzés. Ha nem vagyunk rendelős típusúak és nincs akkora szerencsénk, hogy valaki főz nekünk, akkor bizony legalább heti 3 délelőtt a konyhában zajlik. Itt kell program mindenkinek.


A fürdőszobában

Elsősorban nem a takarításra gondolok, mert vegyszerezni gyerek mellett nem szoktam, hanem inkább higiéniai dolgok elintézésére. Hajszárítás, mosakodás, szennyes átválogatása közben a gyerekek…

A kertben

Kerti munka közben, vagy éppen amikor csak napozunk, napoznánk kicsit.

Tagged : / /

One thought on “Csak egy percet kérek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

YouTube
Instagram