“Anya, tönkrement a gyurma, de gyurmázni szeretnék”!

A gyurma nálunk fogyóeszköz. Nagyon szeretünk gyurmázni. Kedvenceink a golyó, a pogácsa, a giliszta és a csigabiga készítése.

A héten Doni reggel ezzel indított: “Anya, tönkrement a gyurma, de gyurmázni szeretnék.” Sajnos valaki megint nem tette vissza a kupakot a gyurmákra, így azok kiszáradtak. Gyorsan kell egy B terv. Így esett a választásunk arra, hogy só-gyurmázunk. Kerestem egy receptet.

30 dkg liszt
30 dkg só (finom)
1,5 dl víz
2 evőkanál olaj

A hozzávalókat összegyúrtuk. Ez eltelt egy kis időbe, mert nehezen vette fel a jó állagot a tészta. Állni hagytunk, egy kis evő-ivó szünet erejéig, majd nekiláttunk. Hoztunk mindenféle szerszámokat: derelyeszaggatót, pogácsaszaggatót, kis poharat, nagy poharat. A pogácsától eljutottunk egészen addig, hogy Medicoptert is készítettünk. Ezután újabb szünet következett: ebéd, alvás. Addig míg Doni aludt, Domonkossal őrködtünk a figurák felett, mert kitettük száradni őket a napra. Kb. 3-4 alkalommal megforgattunk őket, hogy mindenhol jól megszáradjanak.

Miután felkelt Donát, első dolga volt ellenőrizni a megszáradt gyurmákat. Mikor teljesen megkeményedtek, következett a festés, pacsmagolás. A Medicopterre nagyon büszke voltam, így azt szerettem volna én festeni. A többi mind a Donié volt. Temperát és vizet használtunk.

Mindegyik nagyon szép lett. Próbáltuk követni, hogy a nap sárga… és ö ennyi. Minden minden színű. A pogácsáknál volt egy kis malőr. Mindenkinek kínálgatni kezdte Doni, és ő maga is szerette volna megenni. Erre természetesen fel voltam készülve, és a háttérben, a színfalak mögött, más tészta is elkészült. Készítettem egy kis linzert, amiben a korábbi bejegyzésekben olvasható házi eperlekvárunkat kentem. Íme!

Miután elkészültünk, uzsonnáztunk is, nem maradt érintetlenül az új játék. Nemcsak délután, hanem a további napokban is előkerültek a figurák egy kis játékra.

Tagged :

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

YouTube
Instagram